Betörésjelző rendszerek

Amennyiben Ön otthona, nyaralója, cége biztonságának növelése érdekében betörésjelző rendszer beépítését tervezi, ingyenes helyszíni felméréssel, tanácsadással, és árajánlat készítéssel állunk rendelkezésére. Újonnan épített ingatlanok esetében vállaljuk komplett gyengeáramú rendszertervek elkészítését.

Az általunk telepített vezetékes és vezeték nélküli „riasztórendszerek” kellő rugalmasságot adnak akár frissen felújított épületek vagyonvédelmi rendszerének utólag történő beépítéséhez.

A helyíni felmérés során a megrendelővel közösen kialakítandó védelmi koncepció elengedhetetlen alapja egy jól működő, jól működtethető biztonságtechnikai rendszernek.

Ahhoz, hogy kellő tájékozottsággal rendelkezzen egy ilyen jellegű beruházás megkezdése előtt, fontos  tisztában lennie  néhány a rendszer felépítését illető fogalommal.

Betörésjelző központ: A kiépítendő rendszer központi egysége, mely a telepített érzékelők jeleit fogadja, feldolgozza, és az előre beprogramozott utasításokat, vezérléseket végrehajtja. Megrendelő szempontjából: Nagy fém doboz a rendszer legkevésbé esztétikus része, melyet általában a legjobban el kell dugni. A felszerelés helyének egyik fontos szakmai szempontja, hogy védett téren belül kell elhelyezni. (érzékelővel védett helyiség)

betoresjelzo_1

Kezelő: Egy olyan kódtasztatúra, melyen beütött 4-6 számjegyű kódokkal történhet a riasztórendszer be-, illetve kikapcsolása. Ezen keresztül szerezhetünk tudomást egy esetleges riasztás, vagy hibajelzés helyéről, okáról. Általában minden központhoz többféle kezelő használható: LED-es (egyszerűbb számkijelzéssel ), LCD-s (akár ikonos, vagy szöveges megjelenítéssel.),

betoresjelzo_2

Akkumulátor: A betörésjelző központban elhelyezendő egység, mely biztosítja a rendszer áramszünet esetén történő működését. Az akkumulátor kapacitásától és a rendszer méretétől függően akár több napos áramszünet is áthidalható, anélkül hogy a rendszer működését korlátoznánk.

Nyitásérzékelő: Az épület ajtóira, ablakaira elhelyezett érzékelő, mely a védett nyílászáró felfeszítése esetén ad riasztás jelzést. Kivitelét tekintve létezik befúrható (rejtett, süllyesztett elhelyezésű), illetve felületre szerelhető. A nyitásérzékelő kiválasztásánál, fontos figyelembe venni a nyílászáró anyagát (fa/fém). A nem megfelelően megválasztott érzékelő, annak idő előtti meghibásodását, téves jelzések indokolatlan generálását okozhatja.

betoresjelzo_3

Mozgásérzékelő: A térvédelemmel ellátandó helyiségekben oldalfalon, vagy mennyezeten elhelyezett érzékelő, mely a helyiségben érzékelt mozgás esetén ad riasztás jelzést. Érzékelési elvük alapján léteznek passzív infra mozgásérzékelők (PIR), ultrahangos, mikrohullámú, illetve az előzőek kombinációjaként, kombinált érzékelők. A megfelelő érzékelő kiválasztásához figyelembe kell venni a védendő tér méretét, a lehetséges külső környezeti hatásokat.

betoresjelzo_4

Üvegtörés érzékelő: Általában akusztikus elven működő, a védett üvegfelülettel lehetőleg szemben elhelyezendő érzékelő, mely a védett üvegfelület betörése esetén ad riasztás jelzést. Az érzékelő kiválasztásánál figyelembe kell venni a védendő üvegfelület tulajdonságait (pl.: fóliázott üvegfelület esetén speciális érzékelő alkalmazandó)

betoresjelzo_5

Támadásjelző: A személyvédelemre alkalmas eszközök egyik legelterjedtebb változata, mely a védett személy által kézzel, vagy akár lábbal (taposó sín) működésbe hozva ad riasztás jelzést. A támadásjelző eszközök a betörésjelző központ ún. 24 órás zónájára csatlakoznak, így a rendszer ki-, bekapcsolt állapotától függetlenül folyamatos 24 órás védelmet biztosítanak. Kialakítását tekintve létezik fixen telepített, illetve hordozható rádiós kivitelű.

betoresjelzo_6

Füstérzékelő: A betörésjelző rendszer kiegészítéseként alkalmazható tűzvédelmi eszköz, mely a beépített érzékelő típusától függően alkalmas tűz esetén a keletkező füst, illetve hő, korai érzékelésére. Az érzékelő megválasztásakor figyelembe kell venni a helyiség méretét, az ott tárolt anyagokat, a tűz, füst terjedését befolyásoló külső tényezőket. Az érzékelő felszerelése mennyezetre történik

betoresjelzo_7

Kültéri hang-, fényjelző: Hétköznapi nevén sziréna, mely egy esetleges betörésjelzés alkalmával hang-, és fényjelzéssel biztosítja a helyi riasztást. Abban az esetben, ha a sziréna beépített akkumulátorral rendelkezik aktív szirénáról beszélünk. Az aktív szirénák nagyobb szabotázsvédelemmel rendelkeznek, mint az akkumulátor nélküliek. Általában drágábbak is.

betoresjelzo_8

Beltéri hangjelző: A kültéri szirénák kiegészítőjeként alkalmazandó helyi riasztásra szolgáló eszköz, melyek általában védett téren belül kerülnek elhelyezésre.

betoresjelzo_9